środa, 27 sierpnia 2014

Nalewka z kwiatków chabra bławatka...


 

Składniki na pyszną i zdrowotną nalewkę :)


 
Kwiaty z chabrów bławatka pół słoika litrowego ( czas zbierania takiej ilości kwiatków wynosi 3 godziny, a obieranie kwiatków z płatków 2 godziny )
cukier 1 szklanka
 7 łyżek stołowych miodu wielokwiatowego
pół litra spirytusu lub 1 litr wódki 

 
Nalewka chabrowa nie jest aż taka popularna w Polsce a szkoda ponieważ sam kwiatek chaber bławatek ma właściwości  moczopędne, polecany w różnych chorobach nerek, zapobiega tworzeniu się kamieni, ma działanie przeciwzapalne, leczy dobroczynnie, działają okłady z chabra na zmęczone oczy i płukanki gardła oraz jamy ustnej w stanach zapalnych.

 Dlatego postanowiłam spróbować zrobić nalewkę z kwiatków chabra, muszę przyznać że smak nalewki jest pyszny i przede wszystkim nie spotykany :)
 
 
  •  Przygotowanie:

 
W przeciwieństwie do innych nalewek nie zalewamy kwiatków alkoholem, ponieważ aromat zawarty w roślince nie będzie aż tak odczuwalny.
Na początek musimy kwiatki chabra oskubać z samych płatków bo to właśnie z nich będziemy przyrządzać nalewkę, następnie na przemian wsypujemy kwiatki i cukier itd.. na sam koniec dodajemy miód rozkładamy go na całej powierzchni.


Słoik delikatnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce np: na parapet na około 3-4 tygodnie.


Po tym czasie zawartość słoika wrzucamy do garneczka dodajemy litr wody doprowadzając do wrzenia, pozostawiamy do wystygnięcia.  Całą zawartość z garneczka przekładamy do 3 litrowej butelki i zalewamy alkoholem, szczelnie zamykając butelkę i odstawiamy w ciemne miejsce najlepiej na 3-4 miesiące po tym czasie, nalewkę przecedzamy przez sito z kwiatków również wyciskamy nalewkę, wlewamy do ozdobnych butelek lub karawek i się delektujemy nie spotykanym smakiem chabrówki :). Smacznego
 
 




tak wygląda po całym procesie

2 komentarze:

  1. własnie robię....tylko brak słońca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje kwiatki chabra z miodem zamieniły się w nalewkę alkoholową przed dodaniem procentów. Pytanie, czy nie zaszkodzi mi taki napój, czy mam jednak dodać alkohol?

    OdpowiedzUsuń